Friday, February 04, 2005

Mobiele besognes

Planet MultiMedia 4 februari 2005

Iedere krantenredacteur kent ze: de bedrijven en bureaus die studies doen naar de meest onzinnige dingen, zoals de hoeveelheid navelpluis die we met z'n allen op jaarbasis produceren en de de bijdrage die dat levert aan de afvalberg.

Als je even wat paginavulling nodig hebt, het is komkommertijd of gewoon even een slappe dag, maakt niet uit: je kunt altijd nog grijpen naar de nijvere onderzoeker die heeft uitgezocht hoeveel varianten er zijn van de America Online 600 uur gratis-schijfjes (1647).

Voor wie zich afvraagt waar die continue stroom van onderzoeken voortdurend vandaan komt, is hier het antwoord: het Instituut voor Studie naar het Onzinnige, Voor de Hand Liggende en Absurde (ISAVHLO). Het ISAVHLO neemt een ereplaats in op krantenredacties: het probate, onfeilbare middel tegen witte plekken.

Vorige week was het de beurt aan Pointsec, een bedrijfje dat beveiligingssoftware maakt. Daarnaast houdt Pointsec zich als volwaardige leden van het ISAHVLO al een paar jaar onledig met wereldwijd uitzoeken wat mensen in taxi's laten liggen. Zo vlak na de zondvloed en voor de Iraakse verkiezingen was het even stil, en zo weten we nu dat we met z'n allen jaarlijks 11.300 laptops, 31.400 zakcomputertjes en ruim 200.000 mobiele telefoons op de achterbank achterlaten.

De grootste groei, zo'n 200 procent, zat 'm in de zakcomputers. De verkoopgroei van die dingen stagneert al jarenlang, wat niet verwonderlijk is gezien de gebrekkige functionaliteit. Hoe is dat te rijmen? Wel, pas de laatste tijd verschijnen er versies waarmee je wat beter uit de voeten kunt, zoals de nieuwe iPAQs en de Nokia 9500.

Maar ik heb evenwel zo'n donkerbruin vermoeden dat mensen die dingen moedwillig achterlaten, in de hoop dat de baas een nieuwe koopt die wel voldoet.

Onze vrienden van Pointsec hebben zelfs uitgezocht of er nationale verschillen optreden. Die zijn er: Londenaren verliezen vaker laptops, Kopenhagenezen hun mobiele telefoons. En Chicago is kennelijk de stad waar de behoefte aan nieuwe modellen zakcomputers het grootst is.

Al deze wereldwijde conclusies plus wat sappige details over andere achtergelaten voorwerpen, zoals melkflessen, kunstbenen en een baby, werden vrolijk gerapporteerd in de wereldmedia van Reuters tot Yahoo!, naar verluidt op basis van een steekproef onder 1.000 taxichauffeurs in negen steden. Dit onderzoek levert dan ook twee onomstotelijke conclusies op:

1. het was vorige week wel erg stil in de afdeling nieuwsgaring;
2. als je zinnige uitkomsten wilt, moet je nooit van z'n leven een beveiligingssoftwarebedrijf onderzoek laten doen.

De enige zinnige conclusie die je wel kunt trekken, is de Voor de Hand Liggende: er is kennelijk een toenemend probleem om alle gadgets die je tegenwoordig op je persoon draagt, in de gaten te houden. Telefoon, zakcomputer, bluetoothsetje, iPod, het worden er alsmaar meer.

En dan heb ik het nog niet eens over een ander alsmaar groter wordend probleem: hoe blijf je opgeladen? De tijd die ik per dag besteed aan laders in en uit het stopcontact halen, apparaten verwisselen en wat dies meer zij, durf ik niet meer bij te houden.

Maar gelukkig is hulp onderweg. We hadden al een tijdje het eVest, een kledingstuk met tientallen zakken en zakjes, voorzien van handige kleppen, ruimte voor draden en een hele reeks slimme voorzieningen die het leven van de gadget freak veraangenamen. Je loopt er wel bij als een complete nerd, maar vooruit.

Maar cyberkleding wordt nu ook mainstream. Levi's en kledingmerk Gap hebben al verscheidenen kledingstukken in de markt die rekening houden met persoonlijke electronica. Gap heeft zelfs een jack met luidsprekers in de kraag voor wie niet van hoofdtelefoons houdt. En voor wie dat allemaal nog te nerdy is, heb je de Mobile Pants van Dockers. Die hebben een paar extra zakken die zeer discreet zijn weggewerkt, waardoor de broek niet van een gewone is te onderscheiden. En het handigste is nog de antistralingsbekleding van de broekzakken, voor diegenen onder ons die bang zijn voor scrotale mobiele telefoonhypothermie, ofwel kruisbestraling.

En dat van die laders dan? Ook daarvoor is een oplossing: de cyber-rugzak. Die biedt niet alleen ruimte aan een laptop en talloze andere apparaten, maar heeft bovenop een zonnepaneel en ingebouwde trafo's, zodat de apparaten die erin zitten meteen kunnen worden bijgeladen. Nu nog een satellietantenne en je kunt vrij en onvertogen maar toch online de wildernis in.

Wie dat te ver vindt gaan, raad ik aan nog een jaartje of twee, drie te wachten: dan komen de draagbare computers...