Friday, July 09, 2004

Hoegenaamd

Planet MultiMedia 9 juli 2004

Alle inwoners van Mongolië krijgen weer een achternaam. Die waren in 1992 afgeschaft door de Communistische Partij. Iedereen mag vrij kiezen. En wat blijkt? Het wordt een puinhoop. Bijna iedereen kiest Borjigin. Dat betekent 'Meester van de blauwe wolf'.

Dit was de familienaam van Dzjengis Khan, vandaar. Van de weeromstuit blijft iedereen in Mongolië maar gewoon zijn voornaam gebruiken, want achternamen bieden op die manier toch geen onderscheid.

Ik denk dan onmiddellijk aan domeinnamen op het Internet. En dan met name in ons kikkerlandje. Grote congestie, miljoenen potentiële gebruikers die allemaal zitten te azen op een handjevol namen. En originaliteit, ho maar.

Wat dat betreft, kunnen we nog iets van de Amerikanen leren. Wat zijn de grootste websites aan de overkant van de plas? eBay, Yahoo, Amazon, Ebay, Google. Allemaal fantasienamen, de een nog klankrijker dan de ander. En hun Nederlandse tegenvoeters? Laten we even de plaatselijke filialen van Amerikaanse grootheden weg, dan krijgen we achtereenvolgens, hou je vast: Pagina.nl, Startpagina.nl, Ilse.nl, DeTelefoongids.nl, Marktplaats.nl, Startkabel.nl.

Goeie ouwe Hollandse kaaskoppen, denk ik dan. Alleen 'Ilse' heeft nog wat schwung, voor de rest kun je 't wel vergeten. Pagina.nl, hoe kom je erop? Hoe kom je eraf, zul je bedoelen, al jarenlang staat ‘ie in de top drie van des Nederlanders best bezochte pagina's, inderdaad.

Zou het komen door een tekort aan woordenschat? De vijver is niet zo groot als je zou denken. De Nederlandse taal omvat zo'n half miljoen woorden maar verreweg de meeste mensen hebben een productieve woordenschat, zoals dat in taaldeskundologenkringen heet, van hooguit 12.500. De gemiddelde Nederlander komt niet verder dan 10.000, en denk dan niet in termen van voetbaltrainers of zo, want die komen volgens mij nauwelijks verder dan 100.

Familienamen dan? Vergeet het maar, Nederland heeft er in totaal zo'n 50.000, en met de meest voorkomende 500 bestrijk je al zo'n driekwart van de bevolking. Nee we moeten het hooguit van de combinaties hebben.

Maar ook daarvan wordt nauwelijks gebruik gemaakt. Ook daar moeten we onze meerdere erkennen in de Amerikanen, die hierin al een rijke historie hebben opgebouwd. Kent U bijvoorbeeld de website onderdanigekip.nl? Inderdaad, ik ook niet. In Amerika wel, waar onze vrienden van Burger King het dienstig vonden een website te bouwen waar een onderdanige kip op speciaal verzoek allerlei kunstjes uithaalt. Onder de naam Subservientchicken.com, wel te verstaan.

En dat is dan nog een recent voorbeeld. Historisch (namelijk wel vijf jaar oud!) is de affaire van de Californiër die zo ongelooflijk de balen had van de slechte service van telecombedrijf Verizon dat hij Verizonreallysucks.com registreerde. Verizonsucks was namelijk al van Verizon. Waarom? Kennelijk was die klacht zo ongegrond nog niet, denk ik dan. Verizon pikte het niet, spande een rechtszaak aan, kreeg ook deze naam en onze vriend sloeg keihard terug met Verizonshouldspendmoreoncustomerservicethanonlawyers.com. Inmiddels is het weer te koop, voor wie interesse mocht hebben. Verizon is kennelijk afgehaakt.

En in Nederland? Zelfs op het gebied van websitehumor zijn we niet origineel. Kennelijk heeft een of andere grapjas ook de klok van de verizonsucks-affaire horen luiden, en KPNzuigt.nl in de lucht geholpen. Weten waar de klepel hangt was kennelijk te veel gevraagd, getuige het feit dat na het uitputtende afkijken van de naam en naäpen van het logo de koek kennelijk op was. De site bevat verder alleen letterbrij. Einde humor.

Zo beschouwd is het een wonder dat we al op bijna 1,2 miljoen .nl domeinnamen zitten, getuige de laatste telling van de SIDN, de stichting die over onze domeinregistratie waakt. Daarmee staan we trouwens op een niet onverdienstelijke zevende plaats in de wereld. Waarschijnlijk is alles wat wij Nederlanders ook maar enigszins de moeite waard vinden, al vergeven. Zo moest Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling, die zo langzamerhand ook een website in Nederland nodig bleek te hebben, jkrowling.nl al kopen van een mijnheer in Drachten.

Maar voor Mongoliërs met een nieuw verworven achternaam is er nog hoop. Met de uitgifte van .mn-domeinen wil het nog niet zo vlotten, maar Borjigin.com is te koop bij domeinkaper DowntownDomains.com, en ook Borjigin.nl is nog vrij. Beetje Dzjenghis Khan-afstammeling vindt zo'n .nl-domein vast niet erg. En voor de eerstvolgende Mongoolse restauranthouder in Nederland is Meestervandeblauwewolf.nl ook altijd nog vrij.