Friday, April 01, 2005

1 April

Planet MultiMedia 1 april 2005

Het is 1 april. De Paus ligt op sterven, Geert Wilders krijgt een beveiligde woning en stopt met het witten van zijn haar omdat het woord ‘doelwit’ een nare bijklank kreeg. Gmail gaat live, en Linus Torvalds gaat voor een topsalaris bij Microsoft werken. Op zo’n dag als deze is het moeilijk het kaf van het koren te scheiden. Welk bericht is een grap, en welk niet?

Dat bericht over Geert ‘Was ik maar zo slim als Pim’ Wilders staat natuurlijk bovenaan de verdachte lijst. Je weet het nooit met die man.

Google is ook een kandidaat want die jongens zijn altijd wel in voor een grapje. Volgens mij is die Gmail-introductie zo’n 1 aprilgrap met een dubbele bodem: Gmail gaat echt officieel in de lucht, terwijl iedereen denkt dat het weer zo’n Google-1-aprilletje is. Dat zou dan een herhaling zijn van vorig jaar, toen de Gmail beta ook op 1 april werd geïntroduceerd.

Het ongeloof was toen niet van de lucht, vooral vanwege de beloofde 1 gigabyte opslagruimte. Gmail bleek geen grap; de vacatures bij het Google Copernicus Hosting Environment and Experiment in Search Engineering (G-CHEESE) voor onderzoek voor zoekmachines in de ruimte wel.

Zo ook dit jaar. Gmails 2GB was geen 1 aprilgrap, maar Google Gulp weer wel. Google Gulp komt in een flesje, en zodra je dat aan je lippen zet, doorzoekt het je hele DNA om nog voordat de eerste slok binnenkomt de smaak van het drankje te optimaliseren. Toepasselijke grap, veel zelfspot en aandacht voor detail, met dingen als een privacy policy waarin ze beloven je DNA niet te grabbel te gooien en een FAQ met een hilarische uitleg waarom Gulp voorlopig niet uit de Beta-fase zal komen.

Maar de hoofdprijs gaat wat mij betreft dit jaar naar de iCopulate, waarmee ThinkGeek inhaakt op de iPod-accesoire-rage. De iCopulate laat twee iPods intiem met elkaar communiceren, wat de downloadsnelheid aanzienlijk verhoogt. Klinkt aannemelijk. Maar zoals het een goede 1-apriller betaamt, zijn er een paar weggevertjes. Zo is er de meegeleverde glijzalf, iLube, die eerst op de connector moet worden gesmeerd, en de aankoopprijs: $69.69. Niettemin ken ik daadwerkelijk een iPod-fan die er met open ogen is ingetuind. Dat spreekt boekdelen over het grenzeloze fanatisme waarmee iPodbezitters hun geliefde apparaatjes optuigen.

In het pre-internettijdperk was TV het ideale medium voor grootschalige 1-aprilgrappen. In het grappenmuseum staat op nummer 1 de uitzending van het BBC-nieuwsprogramma Panorama op 1 april 1957, waarin verslag werd gedaan van een grote meevaller bij de Zwitserse spaghetti-oogst. Die bleek te danken aan goed weer, en de geslaagde bestrijding van de gevreesde spaghettilarf. De uitzending bracht een lawine aan telefoontjes teweeg van mensen die ook zo’n spaghettistruik in de tuin wilden.

Maar nu is er internet. Neem bijvoorbeeld de actie van de Californische telefoonmaatschappij Southcoast Bellcom op 1 april 2002. Op die dag werd een persbericht verspreid dat telefoon- en internetlijnen schoongeblazen zouden worden. Abonnees werd gevraagd telefoons, faxen en modems van 2 tot 4 uur ‘s middags in een plastic zak te stoppen, omdat je anders kans liep dat er vuil je huis werd ingeblazen. Tot grote opluchting van velen werd erbij vermeld dat dit voor mobieltjes niet nodig was.

Zou daar anno 2005 nog iemand in tuinen? Ik vermoed van wel, met name onder ’s lands politici, waar digibetisme nog altijd hoogtij viert. Een paar weken terug bleek dit al uit de politieke reacties rond medicijnenverstrekking op het Internet. Met name bij de Tweede Kamer hebben ze het nog altijd niet begrepen, zoals kortgeleden nog bleek uit een e-mail wisseling waar ’s lands oproerkraaierssite Geenstijl.nl de hand op wist te leggen: Kamerleden vinden e-mails maar lastig, zo blijkt. Vooral de verzuchting van PvdA-Kamerlid Klaas de Vries is veelbetekenend: hij klaagt over de ‘werklast van wegklikken’.

Klaas komt aan het beantwoorden van al die e-mails van zijn stemvolk niet eens toe alleen al dat wegklikken veroorzaakt klaarblijkelijk pijn in het zitvlees. Even de helpdesk bellen, Klaas: misschien kunnen die je inbox schoonblazen!

Voorlopig is de grappenoogst van 2005 nog wat magertjes. Een paar Kamerleden zijn al gesignaleerd op weg naar Nieuwerkerk aan de IJssel, waar de robomeester zijn intrede doet. Althans, dat berichtte vorige week de Stichting ICT op School, die daarmee de definitieve oplossing bood voor het lerarentekort. Een gemiste kans, die robomeester. Een robo-imam had veel meer publiciteit gehaald. Hadden we meteen Geert Wilders weer eens uit zijn schuilhol gekregen.

En dat van die nieuwsberichten?
De Paus ligt echt op sterven, en afgezien van Fokke en Sukke (“Hierna mag ik de afstandsbediening, Sukke”) maakt niemand daar grappen over. Geert Wilders krijgt zijn beveiligde huis en heeft om die reden besloten zijn haar voorlopig nog wit te laten.

Ook de Gmail-introductie is echt. Maar Linus Torvalds, de kampioen van Linux en de Open Software-beweging, zal van z’n leven niet in dienst treden bij aartsvijand Microsoft. Bovendien heeft ie die grap al eens eerder uitgehaald, op 1 april 1998, toen hij de hele Linuxgemeenschap op stelten zette door het bericht de wereld in te sturen dat Microsoft zijn toenmalige werkgever Transmeta had gekocht.

Het blijft oppassen daarbuiten, zelfs voor doorgewinterde digerati...